KRATAK OPIS MAINE COON MAČKE

Magaskawee's Hypnose

Karakter: vesela, pričljiva
Održavanje krzna: četkanje dva puta nedeljno
Klimatski uslovi: toleriše hladno vreme
Da li ste znali? Maine Coon voli da nalazi mala, mračna mesta za spavanje – to je najverovatnije posledica života njihovih predaka na brodovima.

Istorija

Maine Coon je jedna od najstarijih vrsta mačaka u Severnoj Americi. To je zvanična mačka države Mejn. Zato ga i zovu rakun iz Mejna. Najviše današnjih odgajivača veruje da je vrsta nastala parenjem kratkodlakih domaćih mačaka koje su ranije živele na američkom tlu i dugodlakih mačaka, Angora tipa, koje su brodovima doneli Vikinzi.

Karakteristike – standard:

Sve na Maine Coon-u ukazuje na njegovu prilagodljivost surovoj, hladnoj klimi. Krzno je teško, sjajno, vodootporno-duže po trbuhu i okovratniku. Pošto dlaka pada ravno, njeno održavanje je vrlo lako. Rep je dug, dobro odlakan, širok u bazi. Uši su velike, odlakanih ušnih školjki, a poželjno je da imaju i dlačice na ušima (lynxtips). Šape su velike, okrugle i služe kao obuća za sneg. Oči su krupne, a brada izražena. Sve ove osobine ga čine izuzetnim lovcem. Težina mužjaka iznosi od 7-10kg, a ženki od 4-6kg.
Maine Coon se razvija veoma sporo, kako fizički, tako i psihički. Potpuni razvoj dostiže tek sa navršene tri godine.

Boje:

Uglavnom su sve boje krzna dozvoljene (crna, plava, crvena, bela, kornjačevina...) osim čokoladne i lila. Zastupljeni su sledeći dezeni (pattern): mramorast ili classic, blotched; tigrast ili mackerel i tačkast ili spotted. Nije dozvoljen pointed, kakav npr. ima Sijamska mačka. Boje očiju takođe mogu biti različite: zelene, bakarne, zlatne...Plave oči i oči različitih boja može imati beli Maine Coon. Ne postoji standard o uklapanju boje krzna i očiju.

Narav:

Maine Coon ima narav mačeta tokom čitavog života. On je nežan, dobroćudan i pomalo luckast div:)). Glas ove mačke je u potpunom neskladu sa krupnom građom-zvonki zvuk prati njegove svakodnevne aktivnosti.
Maine Coon je orijentisan prema ljudima, ali nije previše zavisan. On obožava da se druži sa vlasnikom i da mu pomaže u raznim svakodnevnim aktivnostima! To nije mačka koja rado sedi u krilu, mada neki pojedinci uživaju u tome. Ona može da bude vaš prijatelj, suputnik i ortak, ali teško može da bude vaša beba!
Generalno je opuštena i smirena mačka. Mužjaci ostaju 'klovnovi' čitavog života, dok su ženke nešto ozbiljnije. Vole da se igraju, odlično se slažu sa drugim mačkama i psima. Vole decu, sa njima su naročito nežni i pažljivi!
Idealno je da se Maine Coon maci omogući da istražuje u sigurnom dvorištu jer joj je to omiljena aktivnost! U Americi je to radna mačka koja lovi miševe, ali vlasnike može iznenaditi i većim plenom, npr. zecom!

Hrana:

Većina odgajivača preporučuje kvalitetnu suvu hranu, kao i piletinu, ćuretinu, ribu...Treba napomenuti da Maine Coon obožava vodu! Uvijek mu treba osigurati mnogo sveže vode jer voli da se igra sa njom i rado umače šape u posudu gde se voda nalazi:)).

VAŽNO JE ZNATI!!!

Zdravlje:

Maine Coon potiče od relativno malog broja mačaka, odnosno male baze (foundation), tako da su svi primerci u manjoj ili većoj meri srodni. Kod Maine Coon-a se izbjegava incest jer dovodi do povećanog rizika od genetskih bolesti! Dužnost uzgajivača je da odgovorno pristupi odabiru i proveri linije koje će uvrstiti u uzgojni program!


Najčešće bolesti su:
• Hip Dysplasia (HD) – bolest kukova
• Hypertrophic Cardomyophaty (HCM) - bolest srca
• Polycistic Kidney Desease (PKD) – bolest bubrega
• FIP (Feline Infectious Peritonitis) – groznica uzrokovana Corona virusom
• FIV (Feline Immunodeficiency Virus) – AIDS
• FeLV (Feline Leukemia Virus) – Leukemija


Nazad